Då en shavette är en rakhyvel med utbytbara blad är det viktigt att alltid använda så vassa blad som möjligt för att uppnå det släta resultat som endast en shavette eller rakkniv kan åstadkomma. 

För att lyckas med rakningen behöver bladet sitta fast ordenligt, vilket gäller även när du har använt shavetten ett tag. Ett tips är att använda blad med rundad spets eftersom dessa fördelar trycket, vilket minskar risken för påfrestningar på huden. Dessutom krävs det en viss teknik och lätthet på handen när du ska raka dig med en shavette. Något som lättast uppnås genom övning.

Alla Shavettes

kasho-kai-cap-j7-razor-shavette

#1 Hasho KAI CAP-J7 Razor – Shavette

Sammanfattning:

Det här är en shavette av så kallad kamisorimodell, vilket betyder att hyveln saknar skollor (kan liknas vid en japansk kamisorirakkniv). Till skillnad mot en shavette med vikbart skaft kräver den här modellen annorlunda teknik och, för nybörjaren, en del träning. 

På just den här modellen är skaftet klätt med gummi, något som ökar greppsäkerheten och gör det enklare att raka riktigt nära huden. Lägg kniven mot ena kinden och pröva dig fram tills du har hittat rätt vinkel (cirka 30 grader). 

Användning 

CAP-J7 Razor kan endast användas med Artist Club-blad. 

Relaterade produkter 

  • Kasho KAI HC-1807 Tweezers Pointed
  • Kasho KAI Rakblad Captain Razor Blades 
  • Kasho Kai MC 0870 Skärpincett 

Specifikationer

Material: metall och gummi

Modell: shavette utan skollor

Mått: 16,5 cm (total längd), 1,8 cm (bladets längd), 0,9 cm (bladets bredd)

Pris: 1099 kr

Till Butiken
feather-professional-artist-club-ss-black-shavette

#2 Feather Professional Artist Club SS Black

Sammanfattning:

Denna shavette från Feather är av modellen vikbar hyvel. Hyveln har rundat bladhuvud, vilket ger optimal komfort. Med ett handtag klätt med silikon får du dessutom ett stadigt grepp, vilket ger möjlighet till en riktigt nära rakning. 

Modellen är även utrustad med one touch-mekanism som underlättar när du ska plocka isär och göra rent rakhyveln. Dessutom tål den både värmesterilisering och desinficering vilket är ett stort plus av rent hygieniska skäl. 

Användning 

Club SS Shavette används med Feather Professional Blades (finns i olika varianter och köps till). 

Relaterade produkter 

  • Feather PROFESSIONAL BLADE 20-PACK
  • Feather PROGUARD BLADES
  • Feather Straight Razor Pro Artist Club SS

Specifikationer

Material: rostfritt stål och silikon 

Mått: 22,5 cm (total längd), 1,7 cm (bladets bredd), 12,4 cm (skaftlängd)

Pris: 1298 kr 

Till Butiken

Vanliga frågor

Hur funkar en shavette?

En shavette är en typ av rakhyvel med utbytbara rakblad. Olika modeller används med olika typer av rakblad som ibland köps till, ibland medföljer i förpackningen. Det finns shavetter med vikbart skaft och shavetter med icke vikbart skaft (utan skollor).

Vad är det för skillnad mellan en ”vanlig” rakhyvel och en shavette?

En shavette har utbytbara rakblad (samma modell som till en säkerhetshyvel), medan en rakkniv har ett fast knivblad som kräver regelbunden slipning. En annan vanlig skillnad är att shavettens rakblad är vassare, vilket ger en närmare rakning och därmed ett slätare resultat. Vissa upplever att det krävs en annan teknik när man rakar sig med en shavette, och att det därför kan krävas lite övning innan man fått in rätt teknik.

Är det svårt att använda en shavette?

Det kräver en viss teknik och lätthet på handen när du ska raka dig med en shavette. Det beror dels på rakbladets skärpa, dels på att shavetten behöver vinklas på särskilt sätt mot huden. Generellt rekommenderas 30 graders lutning, följsamma rörelser och träning.

Hur undviker jag skärsår?

Då skägg har en tendens att växa i olika riktningar ska du raka medhårs när du använder en shavette. Precis som vid annan rakning är det viktigt att vara lätt på handen och att våga lita på att kniven gör sitt, utan att du trycker. Börja med att tvätta ansiktet med ljummet vatten för att öppna porerna och mjuka upp huden. Applicera rikligt med rakkräm (eller gel) och masserar tills du får upp ett rejält skum. Vid känslig hy kan du gärna använda en pre-shave (före rakning) och sedan återfukta med en vårdande hudkräm eller lotion (efter rakning).

Hur länge kan jag använda samma rakblad?

Det beror på typen av rakblad och hyvel, men för en shavette rekommenderar man generellt omkring 8-10 gånger. Det viktigaste är att rengöra hyveln efter varje rakning samt att byta blad så snart det känns slött. På så vis minskas risken för skärsår och hudirritationer.